Що означають показники EER, COP і Клас енергоефективності?
Ефективність кондиціонера традиційно визначається так званим холодильним коефіцієнтом (відношенням холодопродуктивності до затраченої потужності) і тепловим коефіцієнтом (відношенням теплопродуктивності до затраченої потужності). Однак, існує ще кілька індексів енергетичної ефективності холодильного обладнання.
Як вони з’явилися?
Перш ніж перейти до вивчення конкретних показників і методів їх розрахунку, необхідно визначитися з метою введення цих показників. Яку інформацію вони повинні нести в собі?
Кондиціонер споживає електричну енергію і виробляє холодильну потужність. Очевидно, що мета – досягти максимальної холодопродуктивності при мінімальному енергоспоживанні. Тому, будь-який показник енергоефективності фактично – це відношення холодильної потужності до споживаної.
Але і холодопродуктивність (більшою мірою), і споживана потужність (в меншій мірі) залежать від умов експлуатації кондиціонера, головним чином – від температури навколишнього середовища і температури в приміщенні, що обслуговується. Саме необхідність врахування реальних режимів роботи і привела до появи різних показників енергетичної ефективності.
EER – показник енергоефективності
Отже, огляд показників енергоефективності починається з самого простого і відомого – коефіцієнта EER (Energy Efficiency Ratio – коефіцієнт енергетичної ефективності), який дорівнює відношенню холодопродуктивності до повної споживаної потужності при розрахункових умовах роботи:
EER = Qх/Nпотр.
Особливості даного показника:
- EER – це показник, прив’язаний до певних умов, тобто, це моментальний показник.
- Зазвичай наводиться EER для номінального режиму (100% теплове навантаження при стандартних умовах). Це може бути зручно для швидкої оцінки ефективності обладнання, але тоді буде враховуватися тільки один режим роботи.
- Часто в каталогах розрахунок EER проводиться з урахуванням тільки потужності компресора (без урахування вентиляторів і інших частин кондиціонера), що не зовсім вірно при відсутності відповідних домовленостей.
- EER є інтернаціональним загальновизнаним показником, зрозумілим для фахівців всіх країн і континентів.
- Саме по EER і тільки по ньому проводиться розподіл кондиціонерів по класах енергоефективності (табл. 1).
COP- тепловий коефіцієнт
Інший параметр – COP (Coefficient of Performance – тепловий коефіцієнт), дорівнює відношенню потужності обігріву до споживаної потужності.
Коефіцієнт EER побутових спліт-систем зазвичай знаходиться в діапазоні від 2.5 до 3.5, а COP – від 2.8 до 4.0. Як бачимо, значення COP вище, ніж EER. Це пов’язано з тим, що в процесі роботи компресор нагрівається і передає фреону додаткове тепло. Саме тому кондиціонери завжди виділяють більше тепла, ніж холоду. Цим фактом часто користуються недобросовісні виробники, вказуючи в рекламі для підтвердження високої енергоефективності своїх кондиціонерів коефіцієнт COP замість EER.
Для позначення енергоефективності побутової техніки існує сім категорій, що позначаються буквами від A (кращої) до G (гіршої). Кондиціонери категорії “A” мають COP> 3.6 і EER> 3.2, а категорії “G” – COP <2.4 і EER <2.2.
Таблиця 1. Класифікація кондиціонерів за класами енергоефективності

Слід зауважити, що споживана потужність і потужність охолодження зазвичай вимірюються відповідно до стандарту ISO 5151 (температура всередині приміщення + 27 ° С, зовні + 35 ° С). При зміні цих умов потужність і ККД кондиціонера будуть іншими. Для визначення фактичної енергоефективності були введені сезонні коефіцієнти SEER і SCOP, які визначаються з урахуванням спожитої за рік електроенергії і виробленій за цей же період кількості тепла або холоду. Такі коефіцієнти дозволяють порівнювати енергоефективність різних моделей кондиціонерів в реальних, а не лабораторних умовах. Однак для регіонів з різним кліматом сезонні коефіцієнти також будуть різні.